Inhoud

  1. Inleiding

  2. Organisatie-inrichting

  3. Zo kijken wij naar zorg


Bouwsteen 1: Het kennen van de wensen en behoeften 

Bouwsteen 2: Het bouwen van netwerken 

Bouwsteen 3: Het werk organiseren 

Bouwsteen 4: Leren en ontwikkelen 

Bouwsteen 5: Inzicht in kwaliteit 

 

1. INLEIDING

Dit kwaliteitsbeeld geeft inzicht in onze zorgverlening binnen Wijkzorg Regio Utrecht in 2024. Het maakt deel uit van het Generiek Kompas en bestaat uit dit rapport en het cliënttevredenheidsonderzoek (PREM). Hiermee laten we zien hoe we bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen die zorg nodig hebben. We hebben dit rapport opgebouwd aan de hand van de bouwstenen uit het Generiek Kompas, zodat er een directe koppeling is tussen maatschappelijke opgave en de zorg die wij bieden.

Wijkzorg Regio Utrecht is een WTZa erkende thuiszorgorganisatie. We werken met kleine cliëntgerichte clusters bestaande uit (wijk)verpleegkundigen en verzorgenden. We streven naar een vast team van zorgverleners waarmee we passende zorg leveren gericht op kwaliteit van leven. Gezond zijn, willen we allemaal en betekent voor iedereen iets anders. Bij onze zorgverlening richten wij ons daarom op wat kwaliteit van leven betekent voor het individu. Dit doen wij met in achtneming van het eerlijk verdelen van de beschikbare resources om zoveel mogelijk de toegang tot zorg open te houden.

Wij helpen zorgvragers bij het omgaan met hun beperkingen door begeleiding, persoonlijke verzorging en verpleging. Wij streven erna om onze ondersteuning te integreren in hun leven. Hierbij zoeken wij de samenwerking op met het netwerk, professionele-, en informele zorgverleners met als doel zoveel mogelijk eigen regie en zelfstandigheid te behouden of waar mogelijk te vergroten.

Door onze cultuursensitiviteit cliëntenpopulatie, bieden we passende zorg aan kwetsbare mensen, inclusief de cliënten met een migratieachtergrond. Deze diversiteit is ook terug te vinden bij onze medewerkers.

2. Organisatie-inrichting 

De organisatiestructuur van Wijkzorg Regio Utrecht is plat en transparant met korte lijnen waardoor snel geschakeld kan worden. De eigenaresse (Désiré Breman) is de bestuurder. Zij legt verantwoording af, toetst en bespreekt bestuurlijke keuzes met de Raad van Commissarissen en de Cliëntenraad. Samen met een 7tal HBO-V verpleegkundigen, 5 verpleegkundigen, 4 Verzorgenden-iG , 2 Helpenden Plus en 3 huishoudelijk medewerkers (waarvan 1 gediplomeerd agogisch medewerker is) ontvangen dagelijks 105 ZvW-cliënten en 40 WLZ-cliënten passende zorg thuis. De staf bestaat uit 4 personen inclusief de bestuurder. 

3. Zo kijken wij naar zorg 

Het is onze zienswijze dat onze zorg het leven van een cliënt en diens systeem zo min mogelijk uit balans brengt. Het toevoegen van zorgverlening dient ervaren te worden als ontzorgend, positief en respectvol. Wij worden graag gezien als welkome gasten in de eigen omgeving van onze cliënten. Op het moment dat we door aandacht, het uitstralen van rust, beleefdheid, professionaliteit, kwaliteit en duidelijke communicatie passende zorg en ondersteuning kunnen bieden aan onze cliënten en hun systeem, is onze missie geslaagd. 

Hoe we dit doen is vastgelegd in ons HKZ-gecertificeerd kwaliteitshandboek. Alle medewerkers hebben hier overal direct toegang toe. In het handboek staat onder andere de werkwijzen en procedures. 

 

Bouwsteen 1: Het kennen van de wensen en behoeften 

Dit zegt het generieke kwaliteitskompas 

Goede ondersteuning, zorg en behandeling zetten de mens centraal en sluiten aan op zijn manier van leven, mogelijkheden en wensen, zijn kwaliteit van bestaan. Wat kwaliteit van bestaan is, is voor iedereen anders. Een open gesprek tussen zorgvragers, mantelzorgers, naasten, sociale netwerken en de professional vormt de basis……Op basis van een open gesprek worden afspraken gemaakt over wat iemand zelf nog kan doen, wat samen met het sociale netwerk gedaan kan worden, welke mogelijkheden de lokale omgeving, hulpmiddelen en technologie bieden en wat van de professionele zorg verwacht mag worden en wat gewenst is.  

Zo doet Wijkzorg Regio Utrecht het 

De zorgafstemming met zorgvragers en hun netwerk gebeurt initieel door wijkverpleegkundigen (HBO). Zij leggen wensen, doelen en concrete afspraken vast in het Zorgplan. Veelal wordt dit plan digitaal gedeeld met cliënten en na toestemming van de betrokkene ook met het netwerk van de zorgvrager. 

Innovatie zit in het DNA van Wijkzorg Regio Utrecht. In 2024 is projectmatig gewerkt aan de veranderende visie op zorg. We hebben ons gericht op thema’s zoals positieve gezondheid. Hierdoor kijken naar het leven met een beperking. “Wat kunt u nog wel?” in plaats van “Wat lukt niet meer”. Ons project Verpleegkundig Advies Gesprek heeft aan onze ontwikkeling bijgedragen.  

Ook vinden wij dat onze (toekomstige) zorgvragers meegenomen moeten worden bij de veranderde maatschappelijke veranderingen en de nieuwe visie op zorg. Binnen onze doelgroep is hier soms weerstand tegen. Wij hebben daarom geïnvesteerd in de ontwikkeling van motiverende gesprekstechnieken van onze zorgmedewerkers. 

Ook hebben we trainingen gedaan om hulpmiddelen te integreren in ons interventiearsenaal. Hierdoor zijn wij een samenwerkingspartner voor de cliënt geworden en bieden wij een breed scala aan mogelijkheden om passende zorg te leveren. 

Andere kijk op zorg 

“Ja zorg is niet iets wat normaal is maar waar je met elkaar over in gesprek gaat wat normaal en wenselijk is in deze situatie. Kijken naar waar de cliëntwensen liggen en onze mogelijkheden” 

Corina, wijkverpleegkundige 

 

Deze ontwikkeling ontketend ook nieuwe vraagstukken bij onze zorgmedewerkers. Wij blijven inzetten op leven lang leren en de ontwikkeling. Voor 2025 gaan we onze beroepsidentiteit meer kracht bij zetten om onze professie verder te laten groeien.  

Bouwsteen 2: Het bouwen van netwerken 

Dit zegt het generieke kwaliteitskompas 

Om het sociale netwerk meer te kunnen laten bijdragen aan iemands kwaliteit van bestaan is een andere rol van samenleving nodig. Rekening houden met de draagkracht en draaglast wordt het sociale netwerk betrokken bij de zorg. 

Samenwerking tussen professionals uit verschillende disciplines en domeinen zorgen voor een interdisciplinair en breed netwerk in de buurt.  

 

Zo doet Wijkzorg Regio Utrecht het 

Wijkzorg Regio Utrecht onderscheidt zich van andere zorgaanbieders door haar flexibiliteit, het snel kunnen schakelen waarmee ze een passend zorgaanbod kan geven, ook voor de doelgroep met een migratieachtergrond.  

Sociale netwerken 

Binnen onze cliëntenpopulatie heeft niet iedereen een vol sociaal netwerk. Waar dit wel het geval is, gaan wij een samenwerking aan. Wij stemmen met elkaar af welke rol iemand heeft bij de uitvoering en ondersteuning van onze zorgvragers.  

Waar het sociaal netwerk ontbreekt vallen we terug op vrijwilligers in de buurt of professionele samenwerkingen zoals dagbesteding om de kwaliteit van bestaan te kunnen vergroten en mogelijk zelfredzaamheid (deels) kan terugkeren.  

Professionele netwerken 

Samen met onze ketenpartners en onderaannemers besteden we veel aandacht aan preventie en innovatie, waaronder digitale technieken zoals beeldzorg. We maken optimaal gebruik van elkaars krachten en specialisaties. Zo zijn we in 2024 een samenwerking gestart met een ergotherapeut op locatie, gericht op revalidatie en reablement, met behoud van eigen regie. In 2024 zijn verkennende gesprekken gevoerd met specialisten in de palliatieve zorgverlening, die mogelijk leidt tot een samenwerking in 2025. 

Een greep uit onze professionele samenwerkingsverbanden 

  • We hebben structureel casusbesprekingen met huisartsenpraktijken en praktijkondersteuners; 
  • We werken samen met: 
  • Interdisciplinair; wondverpleegkundigen, dementieverpleegkundigen (casemanagers), diabetesverpleegkundigen, longverpleegkundigen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, revalidatieafdelingen en diëtisten;  
  • Lister, De Tussenvoorziening, Amerpoort, Abrona en cliënten van Altrecht; 
  • Zorgtrecht voor dagbesteding en casemanagement dementie. 
  • Collega-zorgorganisaties, bijvoorbeeld op basis van het organiseren van gezamenlijke scholingen en het samen zorg verlenen aan cliënten o.a. met Careyn.  
  • Netwerken Dementie en Palliatieve Zorg 
  • Integrale samenwerking inclusief sociaal domein (OMU 3.0) 

Bouwsteen 3: Het werk organiseren 

Dit zegt het generieke kwaliteitskompas. 

Organisaties werken met professionals en cliëntraden aan zeggenschap in beleidsontwikkelingen. Zeggenschap draagt bij aan leef- en werkplezier. De organisatie stelt in overleg met professionals en cliënten een passende deskundigheidsmix vast. Een passende deskundigheidsmix in teams is gebaseerd op: signaleren, beschikbaarheid en samenwerking.  

 

Zo doet Wijkzorg Regio Utrecht het 

In 2024 is binnen de keten van huisartsen, ziekenhuizen, apotheken en thuiszorgorganisaties een convenant gesloten om cliënten te stimuleren hun ogen zelfstandig te druppelen. Deze ontwikkeling wordt in 2025 voortgezet met een focus op het zelfstandig aan- en uittrekken van steunkousen. De trend van langer thuis wonen, de toename van hulpmiddelen en de afname van verzorgende taken leiden tot een complexere verpleegkundige zorgvraag. Hierdoor verandert ook de samenstelling van werkzaamheden, wat door zorgmedewerkers als intensiever wordt ervaren. 

In 2025 zetten wij, in overleg met onze medewerkers en de cliëntenraad, verdere stappen om een passend antwoord te formuleren op deze toenemende zorgcomplexiteit, met aandacht voor zowel de kwaliteit van zorg als het werkplezier van medewerkers. 

Wij verwachten een verdere groei van ons marktaandeel in complexe en cultuursensitieve zorg. Om deze ontwikkeling te ondersteunen, blijven wij investeren in scholing en stimuleren wij medewerkers om zich complexe vaardigheden eigen te maken. In 2025 zetten wij ons actief in op de doorontwikkeling van gespecialiseerde verpleegkundigen in de wond- en palliatieve zorg en versterken wij ons netwerk op deze terreinen. 

Daarnaast signaleren wij in ons werkgebied een toename van cliënten met gedragingen en problematiek die grenzen aan de GGZ. Ook de toenemende vraag naar huishoudelijke ondersteuning vraagt onze aandacht. Wij participeren in de ontwikkeling van een protocol en onderzoek naar vervuilde huishoudens. Tegelijkertijd blijft het aantrekken van geschikt personeel binnen deze context een uitdaging, waarvoor wij actief naar oplossingen zoeken. 

De Wet DBA, die per 1 januari 2025 van kracht wordt, zorgt ervoor dat de druk op het rooster en op het vaste personeel verder toeneemt. Er is regelmatig aanbod van nieuw personeel, met name op niveau 5/6, maar het aanbod op niveau 3 en 4 is beperkter, en op het gebied van huishouding zelfs schaars. 

Gezien de stijgende kosten vanuit de CAO en de strakke tarieven van zorgverzekeraars, staan wij voor aanzienlijke uitdagingen op het gebied van kostenbeheersing en werkplezier. Onze visie op de kwaliteit van zorg door hoogopgeleide zorgmedewerkers zal in 2025 een andere vorm krijgen. 

Het zijn roerige tijden voor zorgmedewerkers, waarbij op vrijwel alle domeinen veranderingen worden doorgevoerd. Wij zien dat professionals moeite hebben om de benodigde veerkracht te tonen. Via ons zeggenschapsprogramma ondersteunen we medewerkers bij het ontwikkelen van hun beroepsidentiteit. In 2025 zetten we in op een buddysysteem, zodat zij beter om kunnen gaan met de ervaren werkdruk. 

In 2024 zijn we nieuwe samenwerkingen aangegaan om de continuïteit van zorg te waarborgen en werkdruk bij medewerkers te verlichten. Wij verwachten dat dit ook in 2025 de nodige aandacht blijft vergen, met als belangrijkste doel het werkplezier van onze medewerkers te behouden van onze kwalitatief hoge expertise. 

In 2024 is het niet gelukt om een cliëntenraad op volle sterkte te brengen. Dit is vooral te wijten aan desinteresse en de tijdsinvestering. Aan de zittende cliëntenraad hebben we een andere vorm van zeggenschap voorgesteld. Dit ligt ter goedkeuring. In 2025 willen wij hier verder handen en voeten aan geven. 

 

Bouwsteen 4: Leren en ontwikkelen 

Dit zegt het generieke kwaliteitskompas. 

……..Reflecteren op doelen, werkwijze en resultaten is een belangrijk onderdeel van leren en ontwikkelen. Naast een middel voor leren en ontwikkelen is reflectie een belangrijk middel om zeggenschap vorm te geven. Organisaties bieden professionals de ruimt om zich voldoende te scholen en bieden hun tijd, ruimte en inzicht om samen te leren van kwaliteitsinformatie. Zij zorgen voor een open klimaat waarin kort-cyclische feedback, continue reflectie en dialoog gestimuleerd worden. Dit geldt ook bij mensen met een zorgvraag en naasten.  

 

Zo doet Wijkzorg Regio Utrecht het 

Door de implementatie van het verpleegkundig advies gesprek hebben wij gesprekstechnieken en de reablement zorgvisie eigen gemaakt. In overleg bespreken we met de cliënt wat kunt u zelf nog, wat kunnen uw naasten betekenen, welke hulpmiddelen kunnen ondersteunen en tot slot kunnen zij rekenen op onze professionele zorg waar dat nodig is. Wij merken dat deze methode een aanjager is om vaker het gesprek te open over wat kwaliteit van leven betekent. Dit is een terugkerend proces die buiten de vaste cliëntevaluatie, vaak tijdens zorgmomenten, besproken wordt.  

Omdat het hier om nieuw gedrag gaat bij zowel de cliënt als bij de medewerkers hebben wij een structuur opgezet waar dit thema centraal staat binnen de intercollegiale toetsing minimaal 3 keer per jaar. De uitvoering hiervan zal voornamelijk in 2025 liggen.  

Onze samenwerkingspartners hebben wij geïnformeerd over de nieuwe benadering van zorg. Wij investeren via het buddy systeem in de zorgmedewerker waardoor dit gedachtengoed goed kan beklijven en wij als voorbeeld dienen binnen ons netwerk. Wij verwachten voor 2025 hierin verder te ontwikkelen met behulp van trainingen en door intervisies te houden. 

 

Bouwsteen 5: Inzicht in kwaliteit 

Dit zegt het generieke kwaliteitskompas. 

Systematische werken aan kwaliteit van zorg is randvoorwaardelijk voor organisaties bij het maken van beleid over goede zorg. Het monitoren van de kwaliteit van zorg is nodig om vast te stellen of deze verbeterd moet worden. Het bieden van inzicht in kwaliteit is niet alleen vanzelfsprekend voor intern gebruik door organisaties, maar ook in de relatie tussen de mensen met een zorgvraag en de professional en voor transparantie voor keuze-informatie, zorginkoop en toezicht.  

 

Zo doet Wijkzorg Regio Utrecht het 

Kwaliteitsborging is een continu proces. Onze werkprocessen en procedures zijn actueel en ingericht conform de HKZ-certificering. Jaarlijks stellen we een interne auditkalender op met thema’s die voortkomen uit het werkveld en onderwerpen waarvan we verbetering noodzakelijk achten. Daarnaast worden ook arbotechnische aspecten meegenomen. 

In 2024 hebben we een interne audit uitgevoerd op medicatiebeleid, dossiercontrole en hygiëne. De werkwijze voor interne audits is vastgelegd in de procedure ‘Interne audit’ welke getoetst wordt door de HKZ.  

Conform afspraak meten we jaarlijks de cliëntervaringen. We merken dat cliënten weerstand hebben elk jaar deze in te vullen. Het kost ons daardoor veel overredingskracht om voldoende respons te ontvangen. In 2024 is dat wel gelukt en is de PREM score 8,3. 

Wij stimuleren cliënten om Zorgkaart Nederland in te vullen. Ook dit gaat traag omdat onze doelgroep minder vaardig is en hierin onvoldoende belang ziet.  

Dit kwaliteitsbeeld is afgestemd met wijkverpleegkundigen en de cliëntenraad.